I dagens samhälle är det vanligt att både kvinnor och män jobbar, men det har inte alltid varit så.
Denna artikel kommer att gå igenom jämställdhet i arbetslivet under de senaste 200 åren.
1800-talet
Detta är ett århundrade med både uppgång och fall. Sverige såg helt annorlunda ut mot vad det gör idag. Stora delar av den svenska befolkningen var lantbrukare som odlade sin egen mat. Männen jobbade som bönder eller drängar på sina egna gårdar eller på granngården. Kvinnornas plats var i hemmet där hon skulle ta hand om barn, sin man och hushållet.
Det fanns ett yrke som kvinnorna fick utöva under denna tid. De fick utbilda sig och jobba som lärare, trots att skolan på denna tid var frivillig och många barn inte gick i skolan för att föräldrarna valde att ha dem hemma. År 1842 infördes folkskolan och behovet av lärare var större än någonsin. Detta gjorde att fler och fler kvinnor utbildades. Manliga lärare hade funnits länge vid denna tid, även om de inte var lika vanliga. Att vara lärare ansågs vara ett kvinnoyrke vid denna tid.
När den industriella revolutionen kom på sent 1800-tal, började man ta in fler kvinnor i andra arbeten. Innan maskinerna kom, hade kvinnor fått vara sömmerskor som sydde allt för hand. När maskinerna kom, behövdes kvinnorna för att sköta dessa istället. Det var däremot inte alla kvinnor som tog jobb inom industrin, under denna tid hade man en sträng kvinnosyn och det ansågs att kvinnans plats var i hemmet där hon skulle ta hand om både hushåll och barn.
Under sent 1800-tal i Sverige skedde även den stora utvandringen då Svenskarna migrerade till USA. Det hade varit några tunga år för Sverige, vädret hade gjort att böndernas skördar hade uteblivit och många såg därför ingen annan lösning än att utvandra. För de som däremot stannade kvar, väntade svält, död och tuffa tider. Många kvinnor hade mist sina män och stod därför som ensamma försörjare av sina barn. De fick därför gå ut i arbetslivet och jobba. De fick däremot mycket mindre betalt än männen.
1900-talet fram till nutid
För de kvinnor som bodde och jobbade på landsbygden, blev lantbruksjobb inom industrin ett naturligt val. De fick jobb inom mejerier, tvätterier, bagerier och porslinsfabriker. Det var däremot inte lätt för kvinnorna under detta århundrade heller. Detta var för att ny Bemanning i Stockholm behövdes. Det räckte inte bara med att männen jobbade. Nya lagar förbjöd kvinnorna att jobba nattskift och trots att de hade samma jobb som männen, fick de lägre betalt. De fick heller inte arbeta under tiden de var gravida, i gruvor eller utföra jobb tillsammans med männen.
Ända fram till 1939 kunde arbetsgivaren anställa kvinnor med lägre löner, han kunde även avskeda en kvinna för att hon blev gravid och hade gift sig, men efter 1939, var detta förbjudet. Under 1900-talet började kvinnorna jobba som journalister på olika tidningar och än idag finns det tidningar som styrs av bara kvinnor. Lönerna har blivit mer jämställda idag.