Som medborgare i Sverige kan man på många sätt se att samhället faktiskt inte är jämställt mellan tjejer och killar, män och kvinnor. Vissa av dessa saker är mycket tydliga att se, medan andra inte märks så tydligt. Generellt sett kan såväl män som kvinnor behandlas orättvist, eller bara illa på grund av vilket kön de har, och många gånger sker detta inte ens medvetet. När man ser till ren statistik kan man ofta se att kvinnan är den som mestadels drabbas av och förlorar på att det inte är jämställt.
För det första tjänar en kvinna ofta mindre än vad en man gör. Trots att de utför samma jobb har kvinnan i nio av de tio allra vanligaste jobben i genomsnitt mycket sämre lön än männen. Detta trots att kvinnor i regel har högre utbildning i männen. Man kan dock se att än färre kvinnor har höga positioner på högskolor och liknande. Inom området professorer är drygt 80 % av dem män.
Även när det gäller chefsyrket är det vanligare att se män i dessa roller, och det är ytterst få gånger man kan se kvinnor i styrelsen för olika bolag. Man kan också se att en kvinna oftare tar ledigt eller bara jobbar deltid för att istället ta hand om sina barn. Det leder till att de får lägre pension, och det kan man förvisso tycka är logiskt. Många menar att en kvinna arbetar lika mycket mot betalning som utan, medan män arbetar för dubbelt så mycket betalt. Här räknar man dock städning, tvätt och disk hemma som obetalt. Vad man gör hemma bör dock inte räknas in i statistiken eftersom att allt fler börjar anlita städhjälp med mera. Man kan dock inte bortse från att kvinnor ofta utsätts för fler sexuella övergrepp än män.
Även i historieböckerna kan man ibland också se att män uppmärksammas mer än kvinnor. Ofta är det som så att mannen överlag har haft mer makt än kvinnan men ibland har man också missat att kvinnan haft stora roller. Det handlar till exempel om konstnärer, författare, hantverkare, arbetare på fabriker eller inom jordbruket. Kvinnor gjorde också insatser inom kriget samt inom politik.
När man ser till filmer som filmer och reklam med mera kan man ofta se kvinnan i rollen som den rädda, passiva eller i behov av en mans hjälp. En man å andra sidan visas ofta som orädd, aktiv och handlingskraftig.
Många gånger kan man också fundera över hur kvinnor och män kommenteras och diskuteras i medier. Frågar reportrar med mera män och kvinnor samma frågor och avbildas de olika könen på samma sätt när det gäller omslagsbilder och mycket annat? Och hur ser det egentligen ut på olika arbetsplatser?