Trots att Sverige överlag är ett jämställt land ligger vi långt efter den mest optimala versionen av jämställdhet som vi hade önskat att se. Det finns många aspekter och områden inom arbetslivet som behöver förbättras och fast vi redan kommit en bra bit är det lång väg kvar att gå.
Ett exempel som starkt tyder på att det fortfarande är viktigt att kämpa för ett mer jämställt arbetsliv för båda könen är rapporten om sjukskrivningar år 2017. Med hjälp av denna rapport har man kunnat se att under en 5 års period har dubbelt så många kvinnor fått diagnoserna utmattningssyndrom och depression, vilket har lett till att fler måste sluta arbeta oavsett om de vill eller inte.
Detta system är inte hållbart någonstans då alla människor måste ha rätt till att kunna få må bra på sin arbetsplats och inte överarbeta sig i onödan på grund av en styrelse som inte är villiga att lyssna på arbetarnas behov. Det är också en anledning till varför det är så viktigt att arbetsmarknaden blir mer jämställ med tiden.
Varför är det viktigt att en förändring sker inom arbetsmarknaden?
Många studier som genomförts under alla dessa år rörande stressrelaterade sjukdomstillstånd har pekat på att en av de största faktorerna har med den drabbade personens arbetssituation att göra. Främst är det kvinnor som drabbas. Detta tror man beror på den stora skillnaden när det kommer till att ta olika ansvar och arbetstider, men också på grund av en könssegregation inom arbetsmarknaden.
Man har exempelvis kunnat se att de kvinnor som arbetar inom vården som sjuksköterskor eller i liknande yrken, där det är mycket kvinnodominerat, är de som först faller ned i utmattningssyndromsdilemmat, även om vem som helst kan råka ut för det.
Det är dessutom mycket vanligt att det är kvinnor mellan 35 – 49 år som diagnostiseras med olika stressrelaterade sjukdomar och som sjukskrivs under längre perioder. För vissa av dem kan det ta en lång tid innan de börjar återhämta sig och det kan ta en ännu längre tid innan de börjar jobba som vanligt igen.
Bemanningsföretag som värdesätter sina arbetare lika högt oavsett kön
Ett av Sveriges äldsta bemanningsföretag som har varit aktiva under 30 år kämpar dagligen med att deras arbetare ska känna sig så trygga och viktiga som möjligt på den arbetsplatsen som de kommer att bli tilldelade. Detta bemanningsföretag heter placera personal och befinner sig i Kista norr om Stockholm.
Hos dem spelar det ingen roll vem man är, utan man förtjänar att ha exakt samma förutsättningar som alla andra har inom företaget, vilket är det korrekta tankesättet för att kunna förhindra all ojämställdhet som förekommer på diverse arbetsplatser runt om i världen.