Än idag förekommer diskriminerande löneskillnader på arbetsplatser runt om i Sverige. Vi talar då om osakliga löneskillnader som egentligen inte har någon grund att stå på – kanske bara för att det rör sig om en kvinna som utför arbetsuppgifterna eller på grund av någon annan anledning som egentligen inte är en anledning. För att uttrycka det enkelt är en ogrundad löneskillnad en differens i lönen som omfattar samma arbetsuppgifter, men där arbetsgivaren istället valt att sänka lönen för den som utför jobbet.
En saklig löneskillnad är istället grundade på sakliga uppgifter såsom utbildning, erfarenhet, svårighetsgrad och den arbetstid som arbetet omfattar. Osakliga löneskillnader består av faktorer som könsskillnad, etnicitet osv.
Lönediskriminering på alla typer av arbetsplatser
Oavsett vilken bransch du än arbetar i och var ditt kontor än befinner sig kan du eller någon kollega drabbas av lönediskriminering. Dock kan det finnas flera anledningar till att du kanske tycker du har oanständigt låg lön och det kan bero på att företaget kanske lider av brister i ekonomin. Ett sätt för företaget är då att se över kostnaderna eller möjligtvis skära ned på utgifterna genom att söka på kontorshotell Södermalm eller i något annat område som passar, eftersom hyrning av kontorshotell är verkligt gynnande i kostnadssammanhang. Se alltså till att först fundera över varför din lön eller dina anställdas löner (om du är arbetsgivare) inte är anständiga i sin helhet innan du framför klagomålen eller ser över lönebeloppen för varje anställd.
Vad göra om en löneskillnad är osaklig?
Man bör inte finna sig i diskriminering när det kommer till löner på arbetsplatsen och för att få bukt med dessa kan man dels vända sig till sin överordnade och klaga eller dels ta en tripp till DO eller facket som får lägga vantarna på problemet. Däremot måste man vara saklig själv och se över sin egen arbetssituation för att vara säker på att man inte bara börjar klaga utan att faktiskt åstadkomma något på arbetet. En kvinna som klagar på lönenivån men inte heller lägger manken till och arbetar som chefen begär, kan heller inte komma och kräva högre lön bara för att hon är kvinna. Det i sin tur, är diskriminering mot de andra på arbetet och ett sätt att göra sig till offer. Om man dock vet med sig att man tillbringar timmar på jobbet genom att göra svåra arbetsuppgifter, precis som sin manliga kollega och denne har samma utbildning och utför samma typ av uppgifter under samma arbetstid – ja, då är det dags att bli förargad. Man kan till och med få driva ärendet vidare rättsligt.
Att framföra på lönesamtalet
Den stund där du verkligen kan prata lön, är under lönesamtalet med din chef. Där ska du inte ta upp personliga aspekter såsom din egen privata ekonomi eller svårigheter, utan helt enkelt fokusera på hur du presterat och vad du tycker du förtjänar på grund av dina insatser. Och här gäller det att stå på sig!