Ofta kan man höra mycket olika saker sägas när man arbetar på ett företag. Ibland kan vissa saker uppfattas fel. Det är riktigt viktigt att man säger ifrån när man märker att en anställd eller annan person säger något som är sexistiskt eller elakt. Detta kan förvisso kännas jobbigt, men det är minst lika jobbigt som den som får höra sakerna. Om någon behandlas illa är det viktigt att man vågar säga ifrån. Om man inte vill säga ifrån direkt till den som uttalar eller gör något är det bra att ta upp det med chefen eller liknande. Det är viktigt att man är tydlig när man beskriver upplevelsen av det som händer. Om man säger till direkt kan man till exempel säga till personen att denne ska sluta säga en viss sak om och till andra personer, och att uttalandena kanske passar bättre i hemmet.
Om man tycker att det känns mycket svårt att säga ifrån på ett direkt och tydligt sätt finns det också andra sätt att uttrycka sig på. Man kan till exempel säga att man aldrig trodde att någon skulle uttrycka sig så, eller påpeka att det som sagts kanske inte verkar så himla genomtänkt. Genom detta kan man visa att det som någon säger att det inte är okej, och att man kanske bör tänka till innan man yttrar sig. Det kan ofta vara smart att vara ett gäng som går ihop och säger ifrån till en enskild tillsammans. Man kan också ta hjälp av facket eller liknande.
Om man inte vågar säga något kan man också hjälpa till genom att stötta den som råkat ut för något i efterhand, och uppmana denna person till att anmäla saken. Då kan man också vittna. Det är ofta lite lättare än att säga till i den aktuella situationen.
Viktigt med engagemang
Det finns flera sätt att engagera sig på arbetsplatsen. Genom att engagera sig i grupper, kårer eller liknande kan man på ett effektivt sätt motverka rasism, sexism och mycket annat. Detta gör att man kan arbeta för jämställdheten på arbetsplatsen. Många gånger kan man till exempel ordna temadagar eller olika utbildningar som jobbar mot jämställdheten.
Alla arbetsplatser med fler än 25 anställda ska ha planer för hur arbetet mot jämställdhet sköts. Man kan också ställa som krav att det finns en plan, och denna inte har skapats ännu. Om man vill engagera sig än mer kan man också gå med i en facklig förening på arbetsplatsen. Genom detta kan man hjälpa andra arbetskamrater som utsätts för diskriminering, sexism och mycket annat. Detta arbete och engagemang brukar ofta vara mycket uppskattat och dessutom kan man ibland få extra betalt för att man engagerar sig.