Sverige tillhör idag ett av världens mest jämställda länder men det till trots finns det mycket att göra för att både män och kvinnor ska värderas lika i arbetslivet. Idag är det mer troligt att manliga chefer hellre rekommenderar andra män till högre positioner som chefsjobb. Vad kan det bero på? Kvinnor har i högre grad än män deltidsjobb, stannar oftare hemma med sjuka barn och tar fortfarande mer ansvar i hemmet än sina manliga partners och det spelar roll.
Jämställdhet ökar hälsan
Det är idag känt att den arbetsplats som har god jämställdhet också har personal med bättre hälsa. Att en arbetsplats har en god integrering mellan könen skapar färre dispyter och trakasserier på arbetsplatsen. Att personalen stannar längre på sin arbetsplats, skriver Suntarbetsliv är dessutom troligare om arbetsplatsen är jämställd. En jämställd arbetsplats är därutöver mer effektiv och lönsam. Att må bra påverkar hela arbetslivet och ens förmåga till arbeta och hur länge. En organisation som befinner sig i förändring kan behöva hjälp för att komma hela vägen i mål och då kan questback vara lösningen för att få den arbetsplats som önskas. Att arbetsgivare arbetar aktivt för jämställdhet blir på så sätt en win-win situation för både arbetsgivare och arbetstagare.
Låg lön är en faktor
Många kvinnor hamnar i så kallade kvinnoyrken och de har både låg status och låg lön. Svenska Dagbladet skriver om en undersökning, att många tar upp låga löner som en viktig faktor i att inte vara jämställd på sin arbetsplats. Att ensam försöka påverka sin arbetsplats eller sitt arbetsliv kan vara tufft och det är därför viktigt att arbetsgivare ser över sina organisationer och funderar över hur deras arbetsplatser fungerar.
Enligt svensk lag är det förbjudet att diskriminera mot kön, alla ska ha samma rätt till samma förutsättningar. Det kan finnas gråzoner när man inte är säker på om det ens arbetsplats gör är lagligt och då kan man ta stöd av lagen. Om vad som gäller kan man läsa mer om på Prevent för att få mer kunskap. Då det är viktigt få bättre förståelse hur diskriminering fungerar.
Sedan 2018 har regeringen lagt in en högre växel i sitt arbete för att få ett mer jämställt arbetsliv och det innefattar utbildning och då inte bara högre utbildning som högskole eller universitetsstudier utan även grundskolan. Regeringen gjorde förra året ändringar i läroplanen, som går att läsa om på, för att förtydliga och förbättra skolans möjligheter att bli jämställda. Att vara jämställt samhälle är något som ska vara en självklarhet redan från tidig ålder. I regerings arbete för jämställdhet inom skolan ingår att eleverna inte ska begränsa sina val på grund av könstillhörighet eller var de kommer ifrån. Man vill också sporra tjejer till att välja yrkesinriktningar som tidigare setts som typiskt manliga.