Jämställdhet betyder i regel att kvinnor och män, ska ha samma rättigheter. I arbetslivet är detta väl känt, men det finns en hel del kvar att önska. Lönerna för män och kvinnor är fortfarande inte helt jämställda, och bland annat hänger det ihop med att det finns utpräglade kvinno- och mansyrken. Vi har hört debatten om sjuksystrar och undersköterskors löner. Det finns en hel del män som har dessa yrken men den stora majoriteten är kvinnor och därmed har lönen legat lågt för dessa yrken. Fortfarande ser vi också många yrken som utförs av både kvinnor och män, men där lönen ändå är lägre för kvinnor.
Vi har en myndighet för jämställdhet i Sverige, där en hel del fakta och även hjälpmedel tagits fram: jamstall.nu där olika aktörer gjort undersökningar och skapat hjälpmedel som alla är välkomna att använda.
En annan aspekt av jämställdhet skulle jag vilja kalla mångfald. Inte bara finns det ojämlikhet mellan kvinnor och män utan även mellan andra diskriminerade grupper. Det kan även handla om diskrimineringar i olika grupper, till exempel är en icke svenskfödd kanske diskriminerad i en grupp av svenskar och vice versa, en ung person diskriminerad av en grupp med äldre personer och så vidare. Vi har en förmåga att gruppera oss med likasinnade personer, och i en arbetsgrupp så finns mycket att vinna på att ha både jämställdhet och jämlikhet i sin arbetsgrupp, med en god blandning av människor med olika egenskaper.
En grupp med människor från samma bakgrund kommer med stor sannolikhet att komma fram till samma förhållningssätt och lösningar medan en grupp människor med olika bakgrunder kommer att hitta olika lösningar och sätt att hantera frågor. Ofta är det en fördel att få olika synvinklar och lösningar på de frågor eller uppgifter som ett företag arbetar med.