Man kan tydligt se att det ibland inte är jämställt i arbetslivet. Detta syns både på att det är mycket ojämnt i könsfördelningen av högre positioner. Dessutom förekommer rejäla löneskillnader mellan män och kvinnor inom många yrken och arbetsplatser. På alla arbetsplatser med mer än 25 anställda ska man arbeta på ett förebyggande sätt för att få arbetsplatsen så jämställd som möjligt.
Ofta måste man vidta några olika åtgärder för att det ska kunna bli jämställt. För det första är inte alla arbetsplatser utformade på ett sätt som gör att de är lämpliga för både manliga och kvinnliga anställda. Man kan behöva göra förändringar och förbättringar inom flera olika områden för att arbetsplatsen ska bli mer lämplig. För det första måste man se till att de fysiska arbetsförhållandena är lika. Det ska finnas skyddsutrustning, lyftanordningar, datorer och mycket annat som måste vara anpassade till båda könen. Man måste också se till att de psykosociala arbetsförhållandena är bra och att både fördomar och negativa attityder motverkas. Det får till exempel inte finnas några negativa åsikter om att just en man eller kvinna valt ett visst yrke. I många fall anpassar man också arbetstider och mötestider så att de passar för småbarnsföräldrar. Detta är dock inget som får drabba de andra anställda eftersom att det faktiskt är frivilligt att skaffa barn. Ett arbete måste man ha för att kunna leva och tjäna pengar.
När man talar om jämställdhet i arbetet handlar det också om att man ska undvika att sexuella trakasserier sker, samt att man ska verka för att könsfördelningen ska vara jämn på arbetsplatsen.